nie widze zadnego sensu w piciu oliwy z oliwek. posiada ona gł kwasy tluszczowe omega 9, ktore to są aż w nadmiarze w wiekszosci zdrowej zywności. zazwyczaj wystepuje niedobór omegi 3. oliwa z oliwek nadaje sie do zalewy sałatkowej oraz do krótkotwałego smażenia na płytkim tłuszczu (wybranych potraw) pozdr mc
Omega-9 w duzym skrocie: - Sa w duzym stopniu wytwarzane przez organizm wiec nie nie trzeba ich raczej uwzgledniac w diecie. - maja pozytywny wplyw na zdrowie - pomagaja wyrownac bilans tluszczowy (przy zbyt duzym spozyciu 0mega-6) - najwiecej znajduje sie w oleju slonecznikowym, rzepakowym oraz oliwie z oliwek.
[...] lose CO2 You can breath those out, but watch out - acidosis does for you! No dobra nie ma to nic wspólnego z naszą rozmowa, ani z obecnym tematem, ale tak wkleiłem, wygląda fochowo Zostały zadane konkretne pytania dotyczące tłuszczy omega-9 i wszyscy czekają na rozwinięcie właśnie tego tematu. Zmieniony przez - ellis w dniu 2006-06-18 11:47:36
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
lniany i z pestek dyni na tym samym poziomie Olej z pestek dyni podobnie jak olej lniany zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega3 i omega6. Ponadto, olej z nasion dyni zawiera też około 35 % kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, któe należą do grupy omega 9.
a Ty pilnujesz ilosci omega-9 w swojej diecie? bo ja to sie wogule nie orientuje ile tego trzeba i gdzie to jest, wiem tylko jakie powinny byc proporcje o-3 do o-6
[...] Boże, jaki ten chleb jest niedobry, ale czego nie robiło się dla składu haha%-) co do orzechów i awokado, jak najbardziej, ale pamiętaj, że laskowe znowu podbiją Ci białko, a chcemy je uciąć:) jak kasa się zgadza to inwestuj w orzechy macadamia, są praktyczne pozbawione białka, a są kwintesencją kwasów omega 9, które są również mega ważne.
Mialem kalorii dostatecznie duzo by sie zalac tluszczem (ktorego sie teraz pozbywam na mocnym zestawie termogenicznym ), a sam tluszcz pochodzil glownie z oleju lnianego, czyli wlasciwie tylko omega 9, reszta to byla z ryzu, platkow owsianych. Pozdrawiam Kernel
[...] antynowotworowe, przeciwzakrzepowe, nawet zapobiega osteoporozie (badanie na myszach). Oleokantal, oleuropeina, beta-sitosterol, skwalen, tyrozol to tylko niektóre związki odpowiedzialne za to. keho: omega-9 to właśnie jednonienasycony kwas oleinowy występujący w oliwie z oliwek Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-03-24 17:36:40
[...] lepiej ograniczyć przy tak dużej podaży kalorii, bo mogą powodować problemy trawienne, podobnie tłuszcze roślinne raczej bym ograniczył do niezbędnych ilości, oliwa to MUFA omega 9, która jest ok w normalnych ilościach, ale przy dużej podaży zależeć powinno nam na ograniczeniu produktów ciężej strawnych i bazowaniu na tych lekkostrawnych. Jako [...]
[...] że jest inaczej, to zawiera ok. 70% kwasów wielonienasyconych, wiec nie nadaje się kompletnie do smażenia. Należy szukać oleju słonecznikowego wysokooleinowego (bogatego w omega 9). Wtedy posiada właściwości takie jak oliwa z oliwek i nadaje się do krótkiego smażenia. Najlepiej jeśli taki olej zawiera >70% tłuszczy jednonienasyconych (powinno [...]
są drogie, ale przemawia za nimi po pierwsze SMAK, a po drugie bogactwo omega 9 :-) osobiście nie wyobrażam sobie dnia bez macadamia, ew. brazylijskich - równie dobre i smaczne. nie ma co porównywać smaku do np. laskowych. przynajmniej moje kubki smakowe to mówią :-)) edit: i jest jeszcze jeden argument w przypadku macadamia, ale to już kwestia [...]